Höst 2020
Decemberkonsert 12/12
Oj, vilken fin konsert och dansmusik vi fick spelad för oss när Marika och Gusten gästade oss! Vi hoppas att alla era soppor och bröd smakade gott där hemma också.
Missade du konserten eller är sugen på att lyssna igen? Klicka på länken nedan!
Med samspel och stämspel som ledstjärnor utlovas en konsert fylld av fiolmusik i ordets fulla bemärkelse. Instrumentet fiol har i stor utsträckning format svensk folkmusik till vad det är, något som här tas vara på och presenteras i konsertform.
Just duospel på fiol är något som både Marika och Gusten håller högt i den svenska folkmusiken. Där kan finessen och snitsen i solospel bevaras, samtidigt som olika typer av stämmor kan lyfta melodin och prata med och mot den. När Marika och Gusten spelar handlar stämspelet inte bara om att ackompanjera eller lägga en grund, utan stämmorna är ofta helt likvärdiga delar av musiken.
Båda har den småländska musiken som sin absoluta hemmatradition och det blir mycket tretakt, sextondelar och moll, gärna från 1700-talet. Konserten kommer också innehålla en del julmelodier.
------
Decemberkonserten som brukar ges i samarbete med Folkusikcaféet har tradition av god soppa, hembakat bröd, bakverk, kaffe, glögg och pepparkakor samt konsert och dans.
OBS! För att göra allt detta möjligt måste ni medverka hemma med bak/brödbak, soppkok och lämpliga inköp och förberedelser.
Johannes Geworkian Hellman och Clara Guldberg Ravn
I samarbete med Musikriket
Lördag 7 november 19:00
Tolgs föreningslokal
Den danska blockflöjtisten Clara Guldberg Ravn möter Sveriges skickligaste vevlirespelare Johannes Geworkian Hellman i musik som överlevt från medeltidens Europa. I ett glödande samspel med virtuositet och passion möts influenser från folkmusik, tidig klassisk musik och nutida musik. Duon har mottagit både priser och stipendier för sitt musicerande och turnerar regelbundet i Norden och Europa.
www.johannesgeworkianhellman.se
-----
Pris: 100 kr
Pris barn/ungdom t.o.m 19 år: 50 kr
Biljetter finns på:
https://www.nortic.se/dagny/event/29531
OBS! Ingen kontant betalning vid dörren. Om det finns biljetter kvar på konsertkvällen kan du köpa biljett i dörren via din smarta telefon.
Om biljetterna säljer slut kommer information om det läggas upp här på hemisdan.
Insläpp och placering i publiken kommer att ske enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber vill vi att du stannar hemma. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra. Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
Ranarim på come back-turné
Lördag 10 oktober, 18:00 och 20:00
Musik i Syd, Nygatan 6
Det var en gång, för inte allt för länge sedan. Två folksångerskor möttes och upptäckte att det var så roligt att sjunga tillsammans att det bara inte gick att sluta. Samtidigt, på en annan plats, satt en nyckelharp-spelman och en gitarrist, spelandes så att strängarna glödde och taglet rök. Historien hade kunnat sluta här, om det inte varit för en underlig känsla som drabbade de inblandade. Nog var allt bra, men ännu icke fulländat. Inte förrän de alla möttes och fyra blev ett. Så hände det sig att Ranarim blev till.
Så lät det en gång för länge sedan, närmare bestämt 1997 när gruppen Ranarim bildades. Med fyra skivor och flitigt turnerande var de under tretton år ett av de populäraste svenska folkmusikbanden. Men så, för tio år sedan upplöstes bandet. Nu, 2020, firar folkmusikscenen Stallet i Stockholm 20 år och i samband med jubileet har personalen fått önska sina favoritkonserter. Någon ville ha Ranarim och de forna bandmedlemmarna tog sig en allvarlig funderare och bestämde sig för att ställa sig på scenen tillsammans igen hösten 2020.
Missa inte detta unika tillfälle att återigen höra ett av svensk folkmusiks mest spännande band, ett band som har inspirerat och skapat glädje för så många med sitt unika sound och sväng. På tvåstämmig sång återfinner vi sångsystrarna Ulrika Bodén och Sofia Sandén, nyckelharporna trakteras av riksspelmannen och världsmästaren Niklas Roswall, Daniel Ek spelar på sin unika harpgitarr och Olle Linder sitter stadigt bakom slagverket.
Konserten kommer att denna kväll ges inte bara en utan två gånger! Allt för att så många som möjligt ska kunna få njuta av Ranarims musik. Den första konserter är kl. 18, den andra kl. 20. Till vardera konsert släpps 50 biljetter.
Mats Edén och Tina Quartey
Lördag 12 september, 19:00
Musik i Syd, Nygatan 6
Livestream 12/9
Vilket sväng det var när Mats Edén och Tina Quartey kom till Växjö! Missade du konserten eller vill lyssna igen? Kolla in länken nedan för att ta ta del av konserten om och om igen:
I mer än trettio år har Mats Edén och Tina Quartey samspelat, improviserat, lekt och experimenterat. Ett tätt sväng och en intuitiv uppkoppling på en närmast telepatisk nivå tar dansrytmerna till extatiska höjder.
Mats Edén med rötterna i Värmland är en av våra absolut främsta spelmän, både som solist, i grupp och som kompositör. Mest känd är han kanske från det progressiva folkmusikbandet Groupa men dyker ständigt upp i nya konstellationer. Han är också en hett eftertraktad dansspelman. 2019 fick han Zornmärket i guld för sitt spel på fiol och durspel (litet dragspel).
Tina Quartey är något av en slagverkspionjär inom den svenska folkmusiken och har introducerat instrument som berimbau och shékere i grupper som Filarfolket och Groupa. Med sin fördjupning i slagverkrstraditioner från Brasilien och Kuba har hon sammanflätat rytmiska element från dessa med de svenska dansrytmerna och hittat sitt alldeles egna melodiösa och lyhörda slagverksspel. Tina tog nyligen emot priset som Årets Traditionsbärare på Folk & Världsmusikgalan 2020.
Mats och Tinas platta »Vägen In« från 2004 är en pärla som fortsätter att inspirera unga folkmusiker. Nu är det snart dags för en uppföljare!
_____________________________________________________________________________
Vinter/vår 2020
Korrö Vårdans 9/5 2020 - live
Istället för att ses på lördag 9/5 på Korrö för att lyssna och dansa till Kakalorium, sänder vi nu deras konsert live på Facebook. Du kan delta hemifrån soffan, från picknickfilten i parken eller var du än är - så länge du har en dator eller smart telefon nära till hands.
Klockan 19:00 börjar konserten, och du hittar deras sändning här:
Tryck på knappen "Titta live" så kommer du till spelningen
Eller på Facebook:
https://www.facebook.com/kakalorium/posts/3490218857661860
Konserten är alldeles gratis att ta del av, men vi vill uppmuntra dig till att swisha en peng till dem som tack!
Vi ser fram emot en härlig konsert på lördag!
9/5 Streamad live-konsert med Kakalorium
Lördagen den nionde maj var vi många som satt spända framför våra skärmar för att se och lyssna till Kakalorium. Det blev en intim och jättefin konsert där både ljud och bild nådde genom skärmen in till våra konserttörstande hjärtan. Kanske var det till och med någon som tog sig en liten svängom där hemma?
Missade du konserten? Vilken tur för dig att den finns tillgänglig att titta på här!
Information om Korrö Vårdans 2020
Valshusets styrelse följer utvecklingen av spridningen av det nya coronaviruset och Fokhälsomyndighetens rekommendationer.
Som situationen utvecklats tycks det tyvärr omöjligt genomföra Valshusets traditionella vårdans på Korrö. Valshusets styrelse har därför den 31/3 i samförstånd med artister beslutat att skjuta upp arrangemanget till ett senare tillfälle.
För att stödja artisterna, lyssna på deras musik och köp deras CD-skivor:
Kakalorium (Alva Bosdottir/ Malte Zeberg) producerar just nu en CD- skiva och mer av deras musik kan ni hitta här:
https://www.facebook.com/kakalorium/posts/
https://m.soundcloud.com/kakalorium
https://www.youtube.com/watch?v=tm1XB56vM_I
Vi grattar också Pelle Björnlert som blev tilldelad pris som Årets kompositör på årets Folk- och Världsmusikgala! Mer av hans musik hittar ni på Youtube, Spotify och på hans Facebooksida:
www.facebook.com/pellebjornlertmusik
-------------------
Mer information om höstens arrangemang kommer på Valshusets hemsida samt i medlemsutskick.
Valshusets vårdans
Kakalorium och Pelle Björnlert
Arrangemang uppskjutet till ett senare tillfälle
Valshusets traditionella vårdans med mycket musik och dans. I år kommer en duo med mycket fart och energi, Kakalorium med Alva Bosdottir och Malte Zeberg, som jobbar med en ny skiva. Dessutom kommer välkände Pelle Björnlert som gjorde succé med sin d´amore-konsert på Korröfestivalen.
Information om nytt datum meddelas längre fram.
Valshusets årsmöte och konsert
Karin Wallin och Suzanne Ingvaldsson
Lördag 14 mars, årsmöte kl. 17, konsert kl. 19.00
IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö
Karin Wallin fick det prestigefyllda zornmärket i guld sommaren 2007. En utmärkelse som endast ges till de absolut bästa traditionsbärarna och tilldelas en spelman varje år. Hon har gjort succé som dansspelman runtom i Norden och meritlistan för denna skånska storspelman kan göras lång. Karin spelar gärna med omstämd fiol för att få fram stora och härliga klanger, precis som man gjorde förr i tiden för att som ensam spelman kunna nå ut och ändå höras i danssorlet. "Guldpolska" är Karin Wallins första soloskiva. (Ginza.se).
För oss i Småland är hon känd från bejublade framträdande vi Korröfestivalen.
Musik har löpt som en röd tråd genom Suzanne Ingvaldsons liv, från barnaåren då familjens piano gick varmt, till många års utbildning och musicerande parallellt med andra arbeten. Flöjten blev det nya huvudinstrumentet under studierna på musikhögskolan i Malmö.
Folkmusik i olika former har alltid funnits som en outtömlig skatt vid sidan av klassiskt, visa och pop och när Suzanne Ingvaldsons och Karin Wallins vägar korsades i Helsingborg på 1980-talet tog folkmusikintresset ny fart och har hållit i sig sedan dess.
I närmare 40 år har samspelet Karin och Suzanne pågått, till och från i samarbete med andra musiker. Repertoaren utökas och omformas år från år.
I samarbete med Smålands Spelmansförund som har årsmöte samma dag.
Dans med tillresande spelmän efter konserten.
Entré 120 kr (Medlemmar 100 kr, gratis för mötesdeltagare)
Per Gudmundsson & Bengan Janson
Fredag 7 februari, kl. 19.00
Kalvsviks bygdegård
Två av Sveriges finaste folkmusikanter. Rättviksspelmannen Per Gudmundson som i många år spelat med bland annat trion Frifot och dragspelaren Bengan Janson som spelat med alla från Kalle Moreaus till Anne Sofie von Otter via Östen med Resten. 2018 spelade duon in sin första gemensamma skiva Hjeltamôs, som vann en Grammis. Fiol och dragspel när det är som allra bäst!
Dans efter konserten med lokala spelmän!
Workshop kl 18.00
Lisa Agnhage leder "prova på" för nybörjare med ett par gammeldanser och lite polska.
I samarbete med Musikriket.
Kalvsviks bygdegårdsförening säljer fika.
Entré 100 kr
Kulturnatten i Växjö
Bessman
Lördag 25 januari
Kl. 15.00 - Villa de luxe Arr. Kafé de luxe / Valshuset
Kl. 19.00 - Stadsbiblioteket Arr. Valshuset
Med avstamp i den lokala folkliga sångtraditionen, och med förkärlek för berättande visor, utforskar Bessman rösternas uttrycksmöjligheter.
Ett arrangemang är aldrig färdigt; en visa förändras varje ny gång den sjungs. Röster i stämsång som ibland ackompanjeras av en harpa.
På scenen: Marie Länne Persson, Lisa Stormlod och Astrid Selling.
Valshusets Knutdans
Ellika Frisell, Sven Ahlbäck och Ami Dregelid
Lördag 11 januari, kurs kl. 10.30, buffé kl 17.00, konsert kl 19.00
IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö
Knutsdansen 2020 bjuder på en heldag med fokus på sväng och samspel i låtspel och dans. Det blir parallella spel- och danskurser som avslutas med konsert och danskväll. Ami Dregelid, Ellika Frisell och Sven Ahlbäck är trion som har regi under dagen.
Du som går danskursen får möta Ami och Sven halva kursen och Ami och Ellika halva kursen. Du som går spelkursen får möta både Ellika och Sven som lärare.
På danskursen övar vi på samdans, balans, svikt, rotationsteknik och tydlighet. Kort sagt att hitta en kraftfull avspänd dans i samspel med musiken.
På spelkursen blir det låtutlärning där vi också jobbar med olika verktyg för sväng och dansbarhet bl.a. stråkteknik, tydlighet , frasering och timing.
Ami är känd både som dansare och pedagog och en viktig förebild inom dagens folkdans. Ellika och Sven är fiolspelmän aktiva i många olika sammanhang inom folk- och världsmusik, men profilerade på spelmanstraditioner från bl.a. Östra Dalarna och Gästrikland.
Ami, Ellika och Sven har tillsammans och var för sig fördjupat sig i hur musik och dans samverkar. ”Vi ser fram emot en dag och kväll med gnistrande och sprakande låtspel i tätt samspel med uttrycksfull dans.”
Ellika Frisell är frilansande folk- och världsmusiker som turnerar över hela världen.Undervisar bl. a. på Kungl Musikhögskolan och Dans och Cirkushögskolan.
Sven Ahlbäck är fiolspelman i traditionen efter spelmannen Anton Jernberg. Sven undervisar också vid KMH och har forskat om stil i svensk folkmusik.
Ami Petersson Dregelid är dansare och pedagog. Ami är bland annat kursföreståndare för danskursen på Eric Sahlströminstitutet och undervisar också på DOCH och på KMH.
Efter kurserna äter vi gemensam buffét och så blir det konsert med Ellika och Sven, som fortsättes med danskväll där vi får höra mer av dem.