top of page

MIKAELIDANSEN

En heldag med polskekurs och spelkurs med låtar från norra Hälsingland samt konsert- och danskväll!

Danskurs med Leif och Margareta Virtanen

Gammelvänster från Oviken, Orsapolska och polska/bakmes från Hede efter Backman. Musiker under danskursen: Lena Vik Iggendal, Gunnar Iggendal och Stefhan Ohlström.

Anmäl dig här!

Spelkurs med O'tôrgs-Kaisa Abrahamsson
Anmäl dig här!

Tider för dagen:
10.00-16.30 (egen lunch 12.30-14.00)
19.00-19.45 Konsert
20.00- ca 22.30 Danskväll med polskor och gammaldans med spel av alla musiker

Anmälda förväntas ha erfarenhet av polskedans respektive vara väl förtrogna med sitt instrument. Parvis anmälan till danskursen.

Alla deltagare i kurserna går fritt in på kvällens konsert.

mikaelidans-hemsidan-evenemang-header.jpg.webp
LÖRDAG 28 SEPTEMBER 2024
 
bilda_positiv_svart_web.png

Leif och Margareta Virtanen började dansa polskor 1978 och har sedan dess varit aktiva i Norbergs folkdansgille. 1989 erhöll de stora silvret i polskedans och i samband med polskmärkesuppdansningen 2019 erhöll de ett förtjänsttecken.

O'tôrgs-Kaisa Abrahamsson är riksspelman och har Zornmärket i guld. I sina möten med riksspelman Helge Nilsson kom hon tidigt i kontakt med låtarna från norra Hälsingland. Kaisa har också forskat om traditioner och legender mångårigt förmedlande och bevarande av vårt svenska dansarv från området. Hon har även gjort ett par hundra egna låtar.

Gunnar, som har sina rötter i Hälsingland, hittade folkmusiken genom dansen. Han är sedan många år ledare för Stockholms spelmanslag.

 

Lena med rötterna i Jämtland började tidigt med dans. Sedan många år är cittran hennes instrument och hennes svängiga spel är mycket omtyckt av dansarna.

Stefhan började spela fiol som 8-åring och blev riksspelman 1983. Han är en mycket uppskattad spelman som har spelat mycket till dans och danskurser.

Leif och Margareta Virtanen.jpeg

HÖST 2024

HEIDI BAJER & BJÖRN ENDE

DANS- & KONSERTKVÄLL

Välkommen till en musik- och danskväll i Ulla Billquists anda den 20 september i Nöbbele bygdegård med start kl 19:00. Efter föreställningen bjuder Everts Kvintett upp till dans. Everts Kvintett spelar tidstypisk dansmusik från 40- och 50- talet. 

Carolines Skafferi är på plats med  servering från kl 18.00.

Någonstans i Sverige” en föreställning om Ulla Billquists liv.

 

Följ med i en tidsepok då ransoneringskort och klockhattar blandas med ett glas champagne. ”Någonstans i Sverige” är en berättar- och musikdramatisk pantomimföreställning om Ulla Billquists liv.

Vi får möta den utåt sett alltid glada men samtidigt sköra och vemodiga Ulla Billquist genom hennes musikkarriär och intensiva romanser till hennes tragiska död. Heidi Baier är vissångare och skådespelare med rötterna i Dalarna. Hon åker på turné tillsammans med pianisten Björn Ende.

Biljettköp:

Swish 123 1429 778

Pris 100 kr

heidi-baier-1-1920x2880_edited.jpg
NÖBBELE BYGDEGÅRD | VÄRENDS NÖBBELE | 19.00
INFORMATION OM 
MEDLEMSMÖTET HITTAR
DU LÄNGST NER PÅ SIDAN

MEDLEMSMÖTE FÖR VALSHUSET

KL. 17.30 - VÄRENDS NÖBBELE BYGDEGÅRD

Folkmusikföreningen Valshuset är en mycket stark medlemsförening (mer än 200 medlemmar senaste åren) med god ekonomi och betydande kulturverksamhet i Växjötrakten. Styrelsen har hela 9 aktiva ledamöter men föreningen saknar valberedning sedan årsmöte (2 mars 2024).

Valberedning är av största vikt för föreningen och framtida verksamhet. Medlemmar utser/väljer valberedning (inte ett styrelseärende). Det sker på årsmöte eller medlemsmöte. Begrunda vikten av valberedning och hjälp till att föreslå eller fråga kandidater - antingen du själv, någon i din närhet, eller någon annan i föreningen med ditt förtroende.

 

Då medlemsmöte har ärende enligt stadgar kommer det hållas protokollfört möte med dagordning. Då protokollfört möte avslutats övergår möte till gemensamt samtal om Valshusets verksamhet.

- Med information om program och folkmusikcafé 

- Med möjlighet att ha synpunkter på verksamhet

- Samt självklart möjlighet att föreslå aktiviteter eller artister

 

Deltagare i medlemsmötet bjuds på inträde till kvällens arrangemang

- samt kaffe och kaka.

VÅR 2024

KORRÖ VÅRDANS

Välkommen till Korrö Vårdans 2024!

Lördagen den 25 maj blir det en halvdag fullspäckad med både dans & spel.

15.00-16.00 - Dansstuga, Pols från Norge

16.15-17.15 - Spelstuga

19.00-ca 22.00 - Danskväll

Jenny Ivarsson

Blekinge Spelmanslag

Spellista

Ta med fikakorg till kvällen!

Polskedans på Korrö.jpg
LÖRDAG 25 MAJ 2024
 
KORRÖ LOGE | 15.00
bilda_positiv_svart_web.png

ORIENTEXPRESSEN

År 1975 började några unga svenska musiker under namnet Orientexpressen spela musik från Balkan och andra delar av östra Europa, som då delvis var stängt eller slutet.

 

Under 1980-talet gjorde bandet omkring tvåhundra konserter om året vissa perioder. De har minst sagt haft en enorm påverkan på folkmusikscenen i Sverige vad gäller musik från sydöstra Europa. Sedan tiotalet år tillbaka har bandet legat på is, men nu har de haft nypremiär! Av uppehållet märks inte ett dugg när orkestern är tillbaka på scen, tvärtom går det i högsta fart i snirkliga melodier och aviga rytmer. Bandet kastar sig lekande lätt mellan taktarter, stämningar och länder.

orientexpressen.jpg.webp
SÖNDAG 21 APRIL 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 17.00

Medverkande

Owe Ronström - fiol

Dan Lundberg - klarinett, flöjter

Anders Sjöberg - gitarr

Bo Nordenfelt - bas

Ismet Lolic - dragspel

Zlatko Jevremovic - sång

musik_i_syd_logo_pos_2-png-scaled.jpg

Det blir även WORKSHOPS kl. 15.00!

Spelworkshop med Owe Ranström

Dansworkshop med Katta Johansson och Internationella folkdansgruppen Kapriol

Workshops, konsert- och danskväll!
bilda_positiv_svart_web.png

WALLIN & WALLIN

Två rutinerade folkmusikkvinnor på fiol, Karin Wallin guldriksspelman från Skåne och Anette Wallin riksspelman från Halland, möttes första gången sommaren 2022. Båda är uppväxta i en stark folkmusik-, vis-, och danstradition via sina fäder Börje Wallin och Leopold Wallin, men är inte släkt!

Med en stark förankring i traditionen tar dessa kvinnor oss till nya dimensioner via de traditionella låtarna, sina nyskapande kompositioner, vackra klanger på omstämda fioler och stora närvaro. Deras smittande glädje, fantastiska samspel och enorma driv är dess signum.

Anette Wallin är spelman, violinist, sångerska, blockflöjtist och kompositör som bl a. komponerat och utgivit musik för körer, mässmusik, psalmer, sånger samt komponerat för Sveriges Radio.

Karin Wallin är en självlärd traditionsspelman som använder sig av ett spelsätt man gjorde förr i tiden med platt stall på omstämd fiol och viola d’amore, för att kunna spela på dubbla strängar och få fram stora klanger. Karin mottog Zornmärket i guld 2007 för sitt mästerliga, dansanta och personliga spel av låtar från Skåne.

wallin-och-wallin-1.jpg.webp
LÖRDAG 2 MARS 2024
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 19.30

Medverkande

Anette Wallin - fiol, sång, blockflöjt

Karin Wallin - fiol, viola d'amore

Efter konserten blir det spel till dans!

Konsert- och danskväll!

LÄS NEDAN FÖR INORMATION
KRING ÅRSMÖTET

VALSHUSETS ÅRSMÖTE 2024

Välkomna till Valshusets årsmöte den 2 mars klockan 18.00 på Nygatan 6! 

Alla deltagande i årsmötet har fritt inträde till konserten som sker efteråt.

Kom med synpunkter hur vi kan främja vår förening!

SPELKURS I SKÅNSKA &
HALLÄNDSKA LÅTAR

Mellan 15.00-17.00 håller
Wallin & Wallin i en spelkurs.
Workshopbiljett: 200 kr.
Workshop samt konsertbiljett: 300 kr.

DUO WEST/RYDVALL

Kristine West och Erik Rydvall har spelat tillsammans sedan 2018, och har sedan starten turnerat i hela Norden samt Tyskland, vid såväl Bachfestivaler, folkmusikfestivaler samt kammarmusikscener. De släppte år 2020 sitt gemensamma album, "Dancing with Bach", som utsågs till månadens album i Sveriges Radio P2 strax därefter. De har samarbetat med Drottningholms Barockensemble, multiinstrumentalisten Ale Möller, medverkat som solister i SVTs Kulturstudion tillsammans med orkestern vid Confidencen Opera & Music Festival, i SVT's kulturprogram "Kontrapunkt" samt vid
Riksdagens Högtidliga Öppnande 2021, med mera.


Erik Rydvall, nyckelharpsspelmannen, har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen. Med sitt starka personliga uttryck, virtuosa spel och sin ständinga lust till nya utmaningar är han en hett eftertraktad musiker, ofta till samarbeten över genregränser. Under utbildningen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm var Erik med och startade upp den flerfaldigt prisbelönta folkmusiktrion Nordic. Några år senare bildades duon Rydvall/Mjelva tillsammans med den norska hardingfelespelmannen Olav Luksengård Mjelva. Eriks musikaliska bredd kan inte beskrivas bättre än att han har turnerat med flamencokompaniet “Flamencos en route”, Danska radions flickkör, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, konsertorganisten Gunnar Idenstam samt med den svenska världsmusikens grundare Ale Möller. Under de senaste åren har Erik tagit sig an soloprojektet att spela Bachs partitor för violin och cello på nyckelharpa. Ett mycket ovanligt med samtidigt självklart möte mellan Bachs musik och den svenska nyckelharpan som har
anor ända tillbaka till medeltiden.


Kristine West är en flerfaldigt prisbelönt flöjtist med rötter i den hälsingska folkmusiken. Med Masterexamen i tidig musik vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, flertalet stipendier från bl. a. Kungl. Musikaliska Akademien, Konstnärsnämnden, Kulturrådet och Statens Musikverk, såväl som med en omfattande konsertverksamhet, har hon etablerat sig på både svensk och internationell musikscen. Hon har gett ut 3 album i eget namn, vilka fått fina recensioner internationellt samt spelas återkommande i Sveriges Radio P2. Kristine har samarbetat med Sveriges Radios Symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna, turnerat som solist med Gävle Symfoniorkester, Drottningholms Barockensemble med flera. Via sina egna kanaler når hon varje vecka en internationell publik. Kristine varvar egna projekt med att medverka i barockorkester- och
operaproduktioner.

Passa på att köpa biljetter till denna kväll! Endast 65 platser erbjuds.

-  Magnus Gustafsson - inleder kort om tidens musikliv

-  Dansande publik - ombedes använda inneskor som inte avsätter märken i golv

-  Café i Domkyrkocentrum - öppet före konsert samt i paus 

81143398_3003331626346623_61852304937184
FREDAG 26 JANUARI
 
VÄXJÖ | KAROLINERHUSET | 19.00
Konsert- och danskväll!

Samarbete med
Växjö  Konsertförening och Domkyrkan i Växjö

Efter konserten blir det spel till dans!

KNUTSDANS

Anna Öberg bjuder på danskurs under dagen ackompanjerad av Pelle Björnlert och Anders Löfberg, som växelvis håller i en spelkurs som pågår parallellt med danskursen. ”På ett lekfullt sätt och med fokus på samdans, funktionalitet och samspelet mellan musiker och dansare, lär vi oss grunderna i slängpolska på fläck.” Varmt välkommen vare sig du är van eller mindre van dansare, man behöver inte anmäla sig parvis. På kvällen möter vi Pelle Björnlert och Anders Löfberg i en lekfull och intim konsert innehållande både solo och duospel på fioler, sång och cello. Konserten övergår i sedan danskväll.

Anna Öberg är dansare, pedagog och koreograf. Som första folkdansare någonsin tog Anna 2015 sin masterexamen i koreografi vid Stockholms Konstnärliga Högskola och har under åren turnerat sina verk både inom och utom Sverige.

 

Pelle Björnlert från Vråka i nordöstra Småland spelar företrädesvis musik som har sina rötter i den småländska och östgötska folkmusiktraditionen. För sitt spel har han tilldelats zornmärket i guld.

 

Anders Löfberg, son till spelmannen Bengt Löfberg, är riksspelman på fiol och är aktiv i en rad olika band och projekt.

123.jpg
LÖRDAG 13 JANUARI 2024
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 10.00
Heldag med 
kurser, konsert
& danskväll!

Läs nedan för all information kring kurserna. Tänk på att sista anmälningsdag är 1 januari!

DANSKURS:

Varmt välkommen vare sig du är van eller mindre van dansare. Man behöver inte anmäla sig parvis.

Klicka på knappen för att anmäla dig:

bilda_grund.png
Med Anna Öberg, Pelle Björnlert och Anders Löfberg

SPELKURS:

Vi kommer att jobba med ett par polskor ur vår repertoar med särskild tonvikt på sväng och variation, samt att premiera ett dansant spel.Vi kommer att undervisa på fiol men andra instrument är naturligtvis välkomna.Relativt god spelvana på sitt instrument krävs. Det är ok att ta med inspelningsutrustning.

Klicka på knappen för att anmäla dig:

I samarbete med

Efter konserten blir det spel till dans!

bottom of page